Seminář BESKYDY pořádaný Spolkem Němců Těšínského Slezska, Havířov

Vzdělávací seminář se v letošním roce uskutečnil v termínu od 19.9.- 23.9.2022 v Penzionu U přehrady, Morávka. V penzionu pro nás měli připraveny velmi pěkné útulné, opravené pokoje a vynikající domácí kuchyni (s možností přidat si i nějaký ten knedlíček navíc).

Zájem o náš seminář byl velký, (120% zájemců) ale vzhledem k programu a letošním finančním prostředkům, nebylo možné kapacitu navýšit, jako v loňském roce u Šumavy na 50 osob.

Proto jsme mohli vzít jen plánovaných 40 osob, dle schváleného Projektu je 50% účastníků z řad členů BGZ Havířov a 50 % z členů ze spolků v celé ČR.

Program Semináře byl pestrý. Přednášky o Marii Terezii a vztahu k Fridrichu II Pruskému, o německých císařích Vilému I – zakladateli německého císařství a sjednotiteli německé říše, Vilému II a jeho životě a velkých zdravotních potížích.

Připravené přednášky se bohužel nemohl zúčastnit na poslední chvíli Maxmilian Schmidt, jeho zaslanou přednášku jsme zúčastněným přehráli a diskutovali o možnostech spolků v současnosti a v budoucích 10 letech.

Bohužel film „Legenda se vrací“ od Jana Kavana, který  poslal M. Schmidt emailem, ale nešlo  otevřít a přehrát.

Proto jsme udělali náhradní přednášku s velkou fotodokumentací :Východní Prusko (řád německých rytířů a jejich život na hradě v Malborku, Gdaňsk – Westenplate a začátek 2. světové války, v Gdaňsku je velká německá menšina a několik Spolků, Gdyně – muzeum válečných lodí.

Na závěr přednášek byl Quiz z  přednášených témat. V účastnících semináře nejdříve Quiz vzbudil velké zděšení, ale nakonec se zúčastnili všichni, otázky vypracovali a byla u toho i legrace.

Výlety v Beskydech jsou vždy oblíbené. Nejinak tomu nebylo ani letos. Navštívili jsme muzeum „Marlenka“, kde jsme viděli plně automatizovanou výrobu vynikajících dortů včetně malé ochutnávky. Měli jsme možnost si i dorty zakoupit domů.

Následovalo Arboretum U Holubů ve Staříči. Je to jediné soukromé velké arboretum v ČR, které funguje bez státních dotací, prodává výpěstky zakrslých šlechtěných stromků, setbu zeleniny,  ovocných keřů… V rámci prohlídky je i malý rybníček, kdy paní Holubová před námi začala krmit rybičky a stručně nás informovala o jejích druzích. Arboretum je příkladem neúnavné práce jedné rodiny, která všechen svůj čas věnuje práci zde a bere to jako poslání příštím generacím.

Zlatým hřebem semináře byl výjezd ekologickým autobusem (poháněným na plyn) na Lysou horu do nadmořské výšky 1320m. Pak už bylo jen asi 70m k známé mohyle a nejvyššímu bodu Lysé hory 1323m.

Zde nás však zradilo počasí. Byla hustá mlha a tak z výhledů na Ostravici, Ostravu, Nošovice… nebylo nic vidět. Nebylo vidět pořádně ani Bezručovu chatu Českých turistů, která je nově opravená a přístupná veřejnosti a vzdálená od Zátopkovy chaty (taktéž nově zbudované na místě provizorní vyhořelé chaty) jen necelých 100m.  Také vysílač a meteorologická stanice byly špatně viditelné v mlze. A tak jsme většinou trávili volno krátkou procházkou po hřebeni hory a pak u praskajícího krbu v Zátopkově nebo Bezručově chatě.

Večery jsme všichni společně trávili při hře na harmoniku a zpěvu německých písní podle zpěvníků, které přivezl pan Josef Koukol a neúnavně hrál německé písničky a my jsme zpívali.

Nechyběl ani závěrečný oblíbený večírek s hudbou a  tancem. A přes zdravotní potíže, tančili téměř všichni. Seminář rychle utekl jako voda a nastal čas loučení.

Z hodnocení účastníků semináře byli všichni na 100% spokojeni s ubytováním, stravováním a programem. Jen opodstatněné připomínky byly k teplu na některých pokojích, neboť již se začalo projevovat omezení v topení na penzionu. Chladné a deštivé počasí bohužel pokoje jen ochladilo.

Nicméně lze seminář hodnotit celkově jako velmi zdařilý a poučný.

Všichni velmi děkujeme BMI Německo za velkou finanční podporu, která nám umožnila strávit krásný a informacemi a vzděláváním nabytý pobyt na zdravém vzduchu beskydských hor.

Za BGZ Havířov: Slížová Hana

Fotos

Příspěvek byl publikován v rubrice Einladung zur Mitgliederversammlung. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.