Projekt Propojení generací

Pokračuje dne 20.11. 2024 na Gymnáziu Havířov v knihovně, jedná se o vyučovací hodinu německého jazyka s naší členkou BGZ, která se také živila jako tlumočnice.

Paní Tamara Babbe přinesla pro vzájemnou diskusi v německém jazyce obrázky z jejího místa narození a prožitého mládí, tj. Boží Dar v Krušných horách.  Žila zde s rodiči, kteří vlastnili hotel za Božím Darem. V mládí musela v hotelu pomáhat.

Studenty dále velmi zajímalo, kde se naučila česky, když v rodině a za války se v Krušných horách mluvilo jen německy. Zvládla to ve škole během 1 roku.

Studenti byli v šoku, že musela chodit 10 km denně za každého počasí do školy lesem do Perninku. A odpoledně zase zpět. Nejhorší to bylo na podzim, když jeleni měli říji, cestou do školy je viděla na mýtinách a hrozně řvali. To se i bála. Zima byla také krutá, sněhem chodit  brzy ráno.

A jak to bylo s lékařem, byl na Božím Daru? Kdepak, dříve se lidé k doktorovi nechodili  vykecávat jako dnes, vše se léčilo doma, její úraz ruky od mlýnku zašil soused a nikdo to dál neřešil. Lékař byl až v Perneku cca 15 km autem po silnici.

Zavzpomínala také na hotel na Klínovci, byl to jeden z nejkrásnějších hotelů v Krušných horách spolu s hotelem na Plešivci. Hotel na Klínovci s rozhlednou a restaurací pro lyžaře,  dobře fungoval do roku 1995, pak se zavřel v roce 2003 a chátrá.

Další otázka mířila k historii  Božího Daru.

Hornická činnost v lokalitě Božího Daru skončila v roce 1820. (ložisek cínu, wolframu, stříbra, olova).

 V druhé polovině 19. století bylo jediným výnosnějším zdrojem obživy paličkování krajek. Paličkování krajek však byla pouze krátkodobá módní záležitost a tak mnoho lidí odcházelo za prací do ciziny.

A jak to bylo za války, byli zde vojáci?  Nebyli, byli jsme v horách a zde žádná posádka nebyla.

Po druhé světové válce se Boží Dar stal téměř vylidněnou obcí. Došlo k vysídlení německého obyvatelstva po roce 1945. Všichni se museli vystěhovat, zústalo jen několik lidí.

Situace se zlepšila až po roce 1971, kdy byl v blízkosti obce otevřen hraniční přechod do tehdejší NDR a Boží Dar se stal turistickým a lyžařským centem.

Všichni jsme obdivovali, co všechno musela prožít, vždy byla statečná a hodně pracovitá.

Narodila se v roce 1936, krátce před 2 sv. válkou do německé rodiny. Její sestra žije v Německu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Einladung zur Mitgliederversammlung. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.