Šumava 28. 8. – 1. 9. 2021

Seminář Šumava ve dnech 28.8.2021-1.9.2021, v Rekreačním zařízení Kodrea Nové Hutě, lze charakterizovat jako velmi vydařený. Počasí nebylo úplně nejlepší, ale naštěstí nám při studijních cestách nepršelo.  Tak jsme si všichni řekli: špatné počasí – nevadí, nemít peníze – nevadí, zažít nudu – to vadí! A tak jsme se všichni snažili o příjemnou a milou atmosféru.

A nuda opravdu nebyla. Již cestou na Šumavu jsme navštívili zajímavý hrad Kámen s expozicí historickou a vývojem kol až k motorkám, vyráběným v nedalekých Strakonicích.

Seminář měl každý den dopoledne přednášky:

  1. o Šumavě a zajímavostech a historii Kvildy
  2. zaniklé obce a osady, po 2. sv. válce v souvislosti s vystěhováním německého obyvatelstva, jako Knížecí Pláně, Bučina, Horská Kvilda, Pláně atd. a o těžkém životě na chudých políčkách a při těžké práci v lese.
  3. Král Šumavy – Kilian Franz Nowotný, který ze Starých Hutí pocházel a jeho životní osud.

Přednáška byla nejen o převádění osob po roce 1948 za hranice, ale i o pašeráctví, které na této hranici kvetlo již od nepaměti.  Představovali jsme si, jak bublalo bahno, hýbaly se trsy trav ostřice, mrtvou klečí, která ležela na povrchu močálu, kráčel opatrně a potichu Kilian.

Odpoledne jsme jezdili autobusem po místech, zmíněných podrobněji v jednotlivých přednáškách. Tím si zúčastnění mohli udělat lepší představu o místním kraji. Navštívili jsme Chalupskou slať, Kvildu, výběh jelenů na Kvildě, rozlehlé Pláně.

Podařilo se nám zařídit povolení od Národního parku Šumava, na výjezd do zaniklé obce Bučina. Dnes je zde jediný hotel Alpská vyhlídka na místě původní Pešlovy chaty. Na Bučině v minulosti byly 3 hostince a 1 hotel, žilo zde asi 100 obyvatel. Vedle hotelu Alpská vyhlídka stojí dnes replika Železné opony= přibližně v místech, kudy vedl elektrifikovaný drátěný zátaras, vidíme i tankové jehlany, strážní pozorovatelnu aj. Přednášky byly spojeny se sklářstvím a zaniklými hutěmi v oblasti centrální Šumavy. Jednu takovou malou brusírnu skla jsme navštívili ve Zdíkově. Jen počet 50 účastníků byl dost velký, bohužel všichni neslyšeli úplně všechno, ač jsme se rozdělili do 2 skupinek.

Důležitou dominantou na Šumavě je voda, řeky, Schwanzenberský plavební kanál a Tetovsko-Vchynický plavební kanál. Navštívili jsme malou vodní elektrárnu na Čeňkově Pile s maketou kraje, jak funguje tok vody z řeky do plavebního kanálu. Součástí prohlídky byl film o svážení dřeva ke kanálu, svazování dřeva a plavení dřeva voraři až do Prahy.

Viděli jsme soutok řeky Vydry.  Z autobusu jsme viděli obce Srní a Modrava, známé nyní ze seriálu „Policie Modrava“. Ponurost Šumavských slatí jsme poznali taktéž na Jezerní slati, kdy nám drobně mrholilo, což umocnilo drsnou atmosféru Šumavy.

Večery nám rychle ubíhaly za zpěvu německých písní, hraných na harmoniku dvěma harmonikáři panem Koukolem a panem Rakusem. Ani na závěrečný večírek jsme nezapomněli, potancovali a najednou zde byla středa a po snídani odjezd domů. Cestou zpět k domovu jsme zastavili v klášteře Kolokoty u Tábora, prohlídka byla zajištěna s výkladem, což bylo velké pohlazení na duši a krásná tečka na ukončení našeho semináře.

Dle zaslaných hodnocení účastníků, byla celkově spokojenost s ubytováním, velké nadšení z poskytované chutné stravy a se zajímavými exkurzemi a přednáškami.

Nikdo z účastníků, v celkovém počtu 50 osob, tuto oblast Centrální Šumavy neznal a věřím, že na krásy šumavských plání budou dlouho vzpomínat. Zájem o účast na našem Semináři byla opravdu velká, z celkového počtu 56 přihlášených osob se mohlo dostat jen 50, a to byl již Projekt navýšen o 5 osob.

Všichni účastníci předložili doklad o očkování nebo o platném negativním antigenním testu.

Jednotlivé body semináře jsme splnili, navštívili, jen jediný splněn nebyl. Rys ve výběhu na Kvildě, když viděl tak početnou skupinu, se nám raději schoval.

Děkuji všem účastníkům za dochvilnost, 100% účast na přednáškách a prohlídkách.

Slížová Hana

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Einladung zur Mitgliederversammlung. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.